Správny výber dule
Delenie dúl podľa tvaru plodov
Je dôležité poznamenať, že existuje mnoho odrôd dúle a každá z nich môže mať svoje charakteristické vlastnosti a tvary plodov. Závisí to aj od miesta pestovania a miestnych podmienok. Pri výbere odrody dule by ste mali zvážiť nielen tvar plodov, ale aj chuť, veľkosť, farbu a ďalšie vlastnosti.
Dule podľa plodov rozdelujeme na:
Dula jablková ( plody sú zaguľatené , pripomínajú tvarom jablká)
Dula podlhovastá ( tvar plodu je podlhovastý)
Dula hrušková ( plody majú hruškovitý tvar)
Aké dule do chladnej oblasti ?
Pokiaľ si želáte pestovať dulu pre jej aromatické plody, odporúčame Vám pestovať ju v teplých vinohradníckych oblastiach.
Osvedčené je jej pestovanie na slnečnom mieste s bežnou, dostatočne výživnou priepustnou a skôr ľahšou pôdou.
Miesto by malo byť viac chránené a vhodná je aj hrubšia nástielka v oblasti koreňov. Drevina totiž korení veľmi plytko. Nástielka pomôže udržať v pôde dlhšie vlahu a zároveň ochráni korene tejto dreviny pred pôsobením mrazu.
Pokiaľ si zvolíte dulu do chladnej oblasti, vie sa dobre regenerovať aj po omrznutí , avšak neodporúčame zámerné pestovanie v chladnej oblasti.
Môžem vysadiť dule do ílovitej pôdy ?
Duliam sa nedarí v príliš piesočnatých pôdach ani vo vysoko vápenatých pôdach. Najideálnejšie sú ľahšie až stredne ťažké pôdy. Dule môžete vysadiť aj do ílovitej pôdy.
Pôdu pred výsadbou je potrebné zlepšiť! Napr. Aby sme si mohli zúrodňovanie ílovitých pôd trochu zjednodušiť, veľmi dobrým riešením je zapravenie organických hnojív do pôdy.
Za vhodné na tento účel považujeme maštaľný hnoj, zelené hnojenie a veľmi dobrým riešením je kompost, ktorý je vhodný aj na zušľachtenie a zúrodnenie piesočnatých pôd. Ďalej sú vhodné aj pomocné látky minerálneho pôvodu ako keramzit, liadrain, perlit, vermikulit, alebo drvené horniny ako pemza či zeolit.
Opeľovanie dúl
Dula je čiastočne samoopelivá, opelenie peľom inej odrody zvyšuje úrodu plodov.
Čiastočne samoopelivá odroda je taká, ktorá aj bez druhého stromu produkuje plody v menšom počte ako s pomocou ďalšej alebo rovnakej odrody.
Ako spracovať plod dúl ?
Jedná sa o podlhovastú malvicu, ktorá pripomína akéhosi kríženca medzi jablkom a hruškou.
Dule majú žltú farbu a výraznú sladkokyslú chuť.
Obsahujú veľké množstvo vitamínu C.
V surovom stave sú tieto plody nejedlé. Vyznačujú sa trpkosťou a tvrdosťou.
Plody sú najskôr zelené, až neskôr pri dozrievaní sa ich farba zmení na výrazne žltú.
Dozreté plody sú pekné veľké, majú jemné plstnaté chĺpky a intenzívne voňajú.
Dule oberáme na jeseň čo najneskôr, ale ešte pred príchodom prvých mrazov, aby nenamrzli.
Spracovať ich môžeme ako marmeládu, pálené alebo kompót.