Správny výber gaštana

Gaštany s mykorhízou

Gaštany jedlé (Castanea sativa) patria medzi dlhoveké, cenné a tradičné dreviny, ktoré sa u nás pestujú predovšetkým pre chutné a výživné plody. Moderný spôsob pestovania využíva aj aplikáciu mykorhíznych húb, ktoré výrazne zlepšujú vitalitu stromov a podporujú ich úrodnosť.

Čo je mykorhíza a aký má význam?

Mykorhíza je symbiotický vzťah medzi koreňmi rastlín a pôdnymi hubami. Mykorhízne huby sa napoja na jemné korienky rastliny, rozrastajú sa do pôdy a zväčšujú plochu, z ktorej je rastlina schopná získavať živiny a vodu.

Význam mykorhízy pri gaštanoch:

  • zlepšenie príjmu vody a živín z pôdy,
  • zvýšenie odolnosti voči stresu (sucho, chudobná pôda, choroby),
  • podpora rýchlejšieho rastu a skoršieho rodivého obdobia,
  • zvýšenie úrody plodov a ich kvality,

Pestovanie a stanovište

Gaštany patria medzi náročnejšie dreviny, ktoré potrebujú špecifické podmienky:

  • Pôda: hlboká, mierne kyslá (pH 5,5 – 6,5), dobre priepustná, bohatá na humus.
  • Stanovište: teplé, slnečné, chránené pred silným vetrom.
  • Zálievka: mladé stromčeky potrebujú v suchých obdobiach pravidelnú zálievku.
  • Hnojenie: mykorhízne gaštany si z pôdy dokážu odoberať viac živín, preto nie je potrebné intenzívne hnojenie.

Pri výsadbe sa odporúča pridať do pôdy organické hnojivá (kompost, maštaľný hnoj) a dbať na dostatočnú vzdialenosť medzi stromami (7 – 10 m).

Zimovanie a odolnosť

Mladé stromčeky je vhodné v prvých rokoch chrániť pred silnými mrazmi (zakopcovaním, čečinou alebo jutovinou). Dospelé stromy sú odolnejšie a v našich podmienkach dokážu prežiť aj teploty do –25 °C.

Opeľovanie gaštanov

Väčšina gaštanov je cudzoopelivá, preto je pre dobrú úrodu nevyhnutné pestovať aspoň dve rôzne odrody, ktoré kvitnú v rovnakom čase. Správne opeľovanie zabezpečuje:

  • vyššie úrody,
  • lepšie vyvinuté a väčšie plody,
  • pravidelnú rodivosť

V našej ponuke nájdete aj samoopelivú odrodu Lyon. Odporúčame však mať minimálne 2 stromy pre lepšie opelenie a lepšiu úrodu.

Choroby a škodcovia gaštanov

Aj keď gaštany patria medzi pomerne odolné stromy, môžu trpieť viacerými chorobami:

  • Rakovina gaštana (Cryphonectria parasitica) – najvážnejšia hubová choroba, spôsobuje odumieranie konárov a kmeňa.
  • Atramentová choroba gaštana (Phytophthora cinnamomi, P. cambivora) – napáda korene, prejavuje sa vädnutím a odumieraním stromov.
  • Piliarka gaštanová (Dryocosmus kuriphilus) – drobný hmyz, ktorý spôsobuje tvorbu hálok na listoch a výhonkoch.

Ochrana:

  • vysádzať len zdravý a certifikovaný sadivový materiál,
  • udržiavať stromy v dobrej kondícii (pravidelný rez, prevzdušnená koruna),
  • napadnuté časti včas odstraňovať a spáliť,
  • využívať rezistentné odrody (napr. talianske alebo francúzske línie odolné voči rakovine).

Využitie plodov gaštana

Jedlé gaštany majú vysokú nutričnú hodnotu – obsahujú množstvo sacharidov, vitamínov (C, B), minerálov (draslík, horčík) a vlákniny. Sú vhodné na priamu konzumáciu po tepelnom spracovaní, pečenie, varenie alebo spracovanie na múku, pyré či sladkosti.

Záver

Gaštany s mykorhízou predstavujú moderný a efektívny spôsob pestovania, ktorý prináša dvojaký úžitok – bohatú úrodu chutných a výživných gaštanov a súčasne produkciu cenných jedlých hríbov.

Ak sa stromom poskytnú vhodné podmienky – kyslá pôda, teplé a slnečné stanovište a správna ochrana v mladosti – odmenia sa pestovateľovi vysokou rodivosťou, dlhovekosťou a jedinečnou kombináciou plodov a húb.